22oktober2018

 

Seger för Ola Nilsson på Brands Hatch

Ola Nilsson är ny totalledare i Volkswagen Scirocco R-Cup efter att i övertygande stil ha vunnit helgens tävling på klassiska Brands Hatch. Rasmus Mårthen slutade på 15:e och Mikaela Åhlin-Kottulinsky på 20:e plats.

Nilsson, som triumferade på den brittiska banan för andra året i rad, tog ledningen genom en vågad manöver på yttern om Pole Position-innehavaren Jonas Giesler på det första varvet och kunde sedan ohotat lägga beslag på såväl segern som tävlingens snabbaste varv.

Väl uppe på pallen fick Nilsson ta emot sin pokal ur F1-legenden och – helgen till ära – konkurrenten Damon Hills händer, och resultatet innebär att Hässleholmsföraren nu är 16 poäng före andraplacerade Jann-Hendrik Ubben i mästerskapstabellen.

Både Rasmus Mårthen och Mikaela Åhlin-Kottulinsky gästade Brands Hatch för första gången, och banans korta längd – 1 929 km – visade sig tidigt medföra en uppsättning specifika utmaningar. Med över 25 bilar på banan blev trafiken under fredagens kval minst sagt intensiv, och de båda debutanterna fick se sina snabbaste varv kompromissas när de vid upprepade tillfällen kom ikapp långsammare bilar. Mårthen kvalade till slut ändå in på 13:e plats innan han så småningom alltså tog målflagg som 15:e man, medan Åhlin-Kottulinsky trots en del problem avancerade tre placeringar från en ursprunglig 23:e plats på gridden.

Volkswagen Scirocco R-Cup, där alla bilar körs på biogas, flyttar nu närmast till en annan före detta F1-bana, Red Bull Ring i Österrike, där nästa deltävling avgörs helgen den 1-3 juni.

Ola Nilsson (24 år): ”Helt underbart! Jag visste att Brands Hatch är en bana som passar mig, men det är alltid tufft att faktiskt omvandla en sådan känsla till ett bra resultat. Jag förlorade Pole Position när jag fick trafik på mitt snabbaste varv under kvalet, men som tur var kunde jag göra en bra start och ta mig upp i ledning redan på det första varvet. Därefter handlade det om att kontrollera loppet och vara smart i användningen av mina push-to-pass, och jag är oerhört glad över att allt gick vägen. Det har varit en grym helg, och det har varit extra speciellt att tävla – i England – mot legender som Damon Hill och Mark Blundell.”

Rasmus Mårthen (19 år): ”Jag hade en bra känsla när det regnade under den fria träningen i fredags – faktum är att jag var snabbast av alla ett tag innan det torkade upp. Trafiken var verkligen obeskrivlig på kvalet, och på mitt bästa varv var jag tvungen att göra två omkörningar. Jag fick ändå en hyfsad position på gridden, men tyvärr gjorde jag mitt livs sämsta start och tappade några platser. Farten i racet var sedan helt OK och jag ser fram emot resten av säsongen.”

Mikaela Åhlin-Kottulinsky (19 år): ”Tyvärr var det här ingen kanonhelg för min del. Det började riktigt bra under fredagen och jag var enormt taggad inför resten av helgen, men under lördagen gick det inte alls min väg. Det var väldigt svårt att ta sig fram i all trafik under kvalet, men det var mer eller mindre lika för alla och inget som på något sätt drabbade bara mig. I starten utförde jag en felaktig procedur och tappade en del tid, och efter fyra-fem varv fick jag problem med motorn som dog på ett par ställen runt banan. Jag tappade lite fokus, men jag fortsätter att lära mig massor och nu är det bara att ladda om inför nästa tävling på Red Bull Ring!”

Resultat, Brands Hatch

1: Ola Nilsson, 25 varv 2: Jonas Giesler, +2.848s 3: Jann-Hendrik Ubben, +3.793s 4: Moritz Oestreich, +5.854s 5: David Brabham, +10.034s ------ 15: Rasmus Mårthen, + 19.068s 20: Mikaela Åhlin-Kottulinsky, +33.691s

Mästerskapstabell Efter 3 av 10 race

1: Ola Nilsson, 110 p. 2: Jann-Hendrik Ubben, 94 p. 3: Adam Gladysz, 70 p. 4: Moritz Oestreich, 68 p. 5: Jonas Giesler, 60 p. ------ 12: Rasmus Mårthen, 30 p. 18: Mikaela Åhlin-Kottulinsky, 18 p.

Senaste annonser

Innehåll PrisOrt Datum

Länk Statistik

There are 1065 listings and 812 categories in our website

Nyhetsbrev