17december2018

 

Årets näst sista TTA-tävling stundar på helt nya Tierp Arena

I helgen väntar världspremiär för TTA – Elitserien i Racing på Tierp Arena, Sveriges nyaste permanenta racingbana bara 12 mil norr om Stockholm. 10 000 kvadratmeter ny asfalt är lagd och inväntar årets näst sista TTA-tävling med Volvo-föraren Fredrik Ekblom som mästerskapsledare.

– Det ska bli mycket intressant att ta sig an Tierp Arena, det verkar vara en spännande och utmanande bana. Vad det gäller mästerskapet så tittar jag inte på matematiken, vi ska fortsätta som tidigare med full attack. Jag har varit med så länge att jag vet att inget är vunnit förrän det är helt klart, säger Ekblom.

Saab-föraren Linus Ohlsson är alltjämt Ekbloms närmsta utmanare, 38 poäng bakom med 58 poäng kvar, men jagas i sin tur tätt av Volvo-föraren Thed Björk som bara är en poäng bakom Ohlsson inför Tierp.

– Målet är att hålla Björk bakom mig och ta in nio poäng på Ekblom i helgen, det måste jag göra för att hålla mästerskapet vid liv till finalen. Jag var snabbast i premiären när det var helt nytt för alla att tävla med de bilarna på Karlskoga-banan. Nu är Tierp helt ny för alla och det tror jag kommer vara en fördel för mig igen, jag är ung och lär mig snabbt, säger Ohlsson.

Tredjeplacerade Björk har sakta men säkert närmat sig Ohlsson och har tagit bättre resultat i de två senaste tävlingarna.

– Jag har två helger att ta mig förbi och det börjar nu på Tierp Arena. Målet för helgen är att ta en ny 1-2 med Fredrik och att klättra upp till andraplatsen i mästerskapet. Sedan ska det bli väldigt spännande att lära sig en helt ny bana, det är en av de bästa grejerna som racingförare, säger Björk.

Medan de tre i täten har mycket att vinna och förlora i mästerskapsställningen så jagar en hungrig Richard Göransson bakom dem som inte längre har något med titelstriden att göra.

– Jag tror knappt aldrig jag haft en så här strulig säsong. Men det är inget jag bryter ihop över, jag har speeden och det är det viktiga. Jag kan inte ta titeln, det blir att åka till Tierp Arena och bara mosa. Vi får se var det slutar, men jag har siktet på att nå en pallplats totalt i mästerskapet, säger Göransson.

För TTA återstår en tävling efter Tierp Arena med finalen på Göteborg City Arena, men samtliga supportklasser utom Trofeo Abarth kör sin final för säsongen på Tierp Arena. Hårdast kamp är det i Swedish GT där det är riktigt nära i poängen i såväl stora GTA-klassen som den mindre GTB-klassen.

Uppgörelsen om GTA-titeln är en Ferrari-affär där tre IKC Scuderia Autoropa-förarpar har chans till totalseger. Mattias Andersson och Martin Nelson leder på 81 poäng framför Daniel Haglöf och Poker Wallenberg Jr på 65 poäng och på tredjeplatsen lurar Alx Danielsson och Christian Kinch med 60 poäng trots noll poäng i premiären.

I GTB-uppgörelsen är desto fler förare och bilmärken inblandade i titelstriden. Lennart Bohlin i sin Aston Martin leder, närmast jagad av de båda BMW M3-duetterna Chris Midmark/Anders Holmberg och Jan ”Flash” Nilsson/Carl Philip Bernadotte. Men totalt har åtta förare chansen att ta titeln då samtliga förare måste räkna bort sin sämsta tävling från säsongen, precis som i GTA-klassen.

I Radical är Simon Hultén den dominerande föraren som inför finalen på Tierp Arena leder med 126 poäng framför närmsta konkurrenterna i form av Marcus Jönsson på 97 poäng och Oskar Andersson på 96 poäng.

I Carrera – GT Cup är titelkampen redan avgjord där suveräne Roar Lindland säkrade titeln på Anderstorp för två veckor sen med sin fjärde seger. I stället står kampen om silvret där Patrik Skoog jagar Erik Jonsson. De båda är separerade med endast tre poäng och 29 poäng finns att vinna i helgen.

Trofeo Abarth avgör sin final tillsammans med TTA i Göteborg om två veckor och här är Niklas Lilja, som vunnit säsongens samtliga tävlingar, bara en poäng från att säkra titeln.

Senaste annonser

Innehåll PrisOrt Datum

Länk Statistik

There are 1065 listings and 812 categories in our website

Nyhetsbrev