09december2018

 

Dagens dubbel och STCC-guld till Johan Kristoffersson på Solvalla

Johan KristofferssonJohan Kristoffersson, Volkswagen Team Biogas, slog till med dagens dubbel i STCC-finalen på Solvalla. Två segrar var precis vad han behövde för att återta sin förstaplats i mästerskapet och erövra SM-guldet.

– Helt fantastiskt! jublade 23-åringen från Arvika efter den lyckade och dramatiska finaldagen som lockade 18.600 åskådare till Solvalla.

Johan Kristoffersson var märkbart tagen av situationen. Dubbelseger och mästerskapstitel. På presskonferensen efteråt hittade han inte riktigt orden.

– Det är lite tomt i huvudet just nu. Jag har aldrig vunnit ett mästerskap tidigare och i dag blev det två stycken. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, konstaterade Kristoffersson som genom en seger i det sista racet också körde hem Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Att finaldagen tagit på honom var uppenbart.

– Sälklart känner jag för att parta lite, men samtidigt skulle det vara ganska skönt att åka hem och lägga sig också, log han.

Jämte Johan Kristoffersson var Tommy Kristoffersson, teamchef i Volkswagen Team Biogas, den som var gladast på Solvalla efter lördagens final. Lättad är ett annat ord som kan beskriva hans sinnesstämning.

– För tre år sedan fick jag uppdraget av Volkswagen och E.ON att driva den här satsningen. Målsättningen var att vinna och det lovade jag att vi skulle göra, berättar han.

Det första året med Kristoffersson som chef blev det ingen titel. I fjol körde biogasteamet hem märkesmästerskapet och i år, genom Johan Kristoffersson, kom äntligen den stora framgången i förarmästerskapet: SM-guld!

– Någon stans finns det tydligen en gud som gillar biogas, log Kristoffersson, som självklart tyckte det var extra roligt att få vinna STCC med sin egen son.

Men pappa Tommy hade självklart mycket beröm över åt fler än Johan efter guldloppen i den kungliga huvustaden.

– Ingenjören Ronnie Bergström, mekanikerna och alla andra i teamet. Alla har gjort ett fantastiskt jobb!

Finaldagen på Solvalla gick biogasteamens väg. Från pole position vann Johan Kristoffersson det första heatet närmast följd av märkeskollegorna Johan Stureson och Patrik Olsson. Kristofferssons utmanare om titeln, Chevroletduon Rickard Rydell och Michel Nykjaer, hamnade längre ner sedan de bland annat kolliderat med varandra. Rydell korsade mållinjen som åttonde man, Nykjaer blev bara nia sedan han blivit bestraffad för att ha kört på och knuffat Patrik Olsson av banan redan på det första varvet.

I det andra loppet stod Kristoffersson i tredje startruta, precis bakom Patrik Olsson och med Rickard Rydell bakom sig. Olsson försökte släppa förbi Kristoffersson redan i den första kurvan, men manövern lyckades inte och i stället kunde Rickard Rydell smita om och förbi samtliga biogasdrivna Volkswagen Scirocco.

– Det var ju inte riktigt vad vi hade tänkt oss, medgav en leende Johan Kristoffersson på presskonferensen.

Kristoffersson tog rygg på Rydell, men halkade av och tappade till tredje plats. Han återtog snabbt andraplatsen och började på nytt attackera Rydell. På det sjätte varvet bromsade den regerande mästaren på sig i en kurva och Kristoffersson kunde ta täten. Den behöll han hela vägen i mål.

– Det var lite nervöst i början när Rydell lyckades smita om på innern, men väl i täten försökte jag bara hålla fokus som om det här loppet var vilket som helst, sa segerherren efteråt.

Johan Kristoffersson inledde STCC-säsongen med en dubbelseger på Mantorp Park. Positionen som mästerskapsledare behöll han sedan ända fram till deltävlingen på Ring Knutstorp för två veckor sedan. Där tvingades han bryta det andra racet på grund av tekniska bekymmer och plötsligt var han bara trea, 20 poäng efter Rydell.

– Sedan Knutstorp har jag bara haft racing i tankarna. Jag kom hit med vetskapan om att jag var tvungen att vinna båda loppen för att bli mästare och att jag lyckades med det var mångas förtjänst – teamet, Volkswagen, E.ON och alla andra som på ett eller annat sätt stöttat mig den under hela säsongen och den här helgen, sa Johan Kristoffersson.

Lite i skymundan av Kristofferssons fantastiska finalinsats avslutade Johan Stureson och Patrik Olsson, som båda tävlar för IPS Team Biogas, säsongen mycket starkt. Stureson blev tvåa i båda finalracen och Olsson såg till att det blev tre biogasförare på pallen efter det första heatet. Olsson var även snabbast i fredagens andra kvalomgång där han noterades för den bästa tiden, hans första pole position i STCC.

I sammandraget slutade Olsson fyra, Stureson sexa.

För spanjoren Jordi Gené kunde premiärsäsongen i svenska Volkswagen Team Biogas ha fått ett bättre slut. Två sjätteplatser var han inte nöjd med. Inte sjundeplatsen i mästerskapet heller.

Senaste annonser

Innehåll PrisOrt Datum

Länk Statistik

There are 1065 listings and 812 categories in our website

Nyhetsbrev