09december2018

 

Ola Nilsson bäste svensk

Ola Nilsson bäste svensk när Volkswagen Scirocco R-Cup gästade EuroSpeedway LausitzOla Nilsson fortsatte att plocka värdefulla poäng i Volkswagen Scirocco R-Cup när han körde i mål som fyra i säsongens andra deltävling på EuroSpeedway Lausitz i helgen, medan Rasmus Mårthen och Mikaela Åhlin-Kottulinsky seglade i motvind på ett ur svensk synvinkel tidvis stormigt hav.

Nilsson – stärkt av premiärsegern på Hockenheim förra helgen – körde till sig en fjärdeplats bland de 26 identiska och biogasdrivna Scirocco-bilarna under kvalet, och behöll sedan samma placering in över mållinjen. Helgens race vanns av den förre DTM- och Formel 1-föraren Markus Winkelhock, vars status som gästförare dock betyder att tysken inte kan tillgodoräkna sig några poäng i årets mästerskap.

Rasmus Mårthen kom till EuroSpeedway Lausitz med förhoppningar om att bygga vidare på sin lovande topp tio-placering på Hockenheim, men ett misstag under kvalet skulle effektivt komma att rasera 19-åringens chanser att nå ett framskjutet resultat. Mårthen ville lite för mycket på sitt snabbaste varv, och tvingades därmed att starta loppet från 16:e plats. När lamporna sedan slocknade hann Mora-föraren inte längre än till den första kurvan innan han drogs in i den sedvanliga mittfältsträngseln, blev påkörd av en konkurrent och tvingades bryta med punktering.

För Mikaela Åhlin-Kottulinsky handlar inledningen av säsongen till största delen om att se och lära, och den värmländska debutanten tog ytterligare ett steg i den processen under fredagens fria träning – om än ett ofrivilligt sådant. Åhlin-Kottulinsky hamnade under domarnas lupp efter att ha förbättrat en av sina sektortider under gulflagg, och bestraffades med fem platsers nedflyttning på gridden till lördagens race där hon så småningom tog målflagg på 18:e plats.

I totaltabellen återfinns de tre svenskarna nu på andra (Nilsson), 14:e (Mårthen) och 17:e (Åhlin-Kottulinsky) plats. Säsongens tredje deltävling för Volkswagen Scirocco R-Cup körs på brittiska Brands Hatch den 18-20 maj.

Ola Nilsson (24 år): ”EuroSpeedway Lausitz har aldrig varit någon favoritbana för mig, och jag visste att vi eventuellt skulle få det lite tuffare den här helgen. Jag är inte helt nöjd med en fjärdeplats – målet är högre ställt än så – men med tanke på omständigheterna kunde det definitivt ha varit betydligt värre. Det är viktigt att plocka rejält med poäng i alla race, även i dem man inte kan vinna, och det var precis vad vi gjorde den här helgen. Nästa stopp på kalendern – Brands Hatch – är en av höjdpunkterna på säsongen, och efter min seger där förra året ser jag verkligen fram emot att komma dit igen om två veckor.”

Rasmus Mårthen (19 år): ”Det här var tyvärr ingen lyckad helg för mig. Jag hade ett bra varv på gång i kvalet, men gjorde ett misstag i näst sista kurvan som helt enkelt förstörde mina chanser att sätta en konkurrenskraftig tid. Det var onödigt gjort och något som jag helt och hållet själv får ta på mig. Oflytet fortsatte sedan i racet, där jag blev påkörd bara 50 meter efter start och tvingades bryta. Knappast någon höjdarhelg, men sådan är motorsporten och det är bara att ta nya tag inför Brands Hatch som är en bana jag verkligen ser fram emot.”

Mikaela Åhlin-Kottulinsky (19 år): ”Jag fick aldrig riktigt till det här på EuroSpeedway Lausitz, men det var ändå skönt att få ännu ett race i kroppen så här tidigt under säsongen. Jag trodde att banan skulle passa mig ganska bra på förhand, men faktum är att jag trivdes bättre på Hockenheim. Bestraffningen efter den fria träningen satte till viss del tonen för min helg, och därefter kämpade jag lite grann i motvind. Bilen har dock fungerat felfritt i alla pass, och under själva racet var jag inblandad i en hel del riktigt roliga fighter. Jag fortsätter att lära mig någonting nytt varje gång jag sätter mig bakom ratten och laddar redan inför nästa tävling!”

Resultat, EuroSpeedway Lausitz

 • 1. Markus Winkelhock, 15 varv
 • 2. Jann-Hendrik Ubben, +6.720s
 • 3. Adam Gladysz, +8.164s
 • 4. Ola Nilsson, +11.012s
 • 5. Moritz Oestreich, +12.655s
 • 18. Mikaela Åhlin-Kottulinsky, +39.302s
 • DNF: Rasmus Mårthen

Mästerskapstabell efter 2 av 10 race

 • 1: Jann-Hendrik Ubben, 54 p.
 • 2: Ola Nilsson, 50 p.
 • 3: Adam Gladysz, 40 p.
 • 4: Moritz Oestreich, 34 p. 5: Dennis Trebing, 33 p.
 • 14: Rasmus Mårthen, 12 p.
 • 17: Mikaela Åhlin-Kottulinsky, 10 p.

Senaste annonser

Innehåll PrisOrt Datum

Länk Statistik

There are 1065 listings and 812 categories in our website

Nyhetsbrev