09december2018

 

Grus, hopp och hästkrafter när Kristoffersson gör rallycrossdebut med Volkswagen

Johan Kristoffersson Racingmästaren Johan Kristoffersson, 24, står inför en ny stor utmaning då han i helgen för första gången i skarpt läge kliver in i sin fyrhjulsdrivna Volkswagen Scirocco Supercar 4Motion. Debuten sker i samband med SM-premiären i rallycross som körs på Strängnäs motorstadion lördagen den 11 maj.

-   Det här blir något helt nytt och långt ifrån allt annat jag gjort tidigare. Jag kommer förmodligen att ha sladdat mer efter bara det första heatet än jag gjort under hela min tidigare motorsportkarriär. Med snudd på 600 hk, från stillastående start på slicks på torr asfalt till löst grus, inklusive ett spektakulärt hopp, ja då har man en hel del att hålla ordning på bakom ratten, kommenterar Johan Kristoffersson sin kommande upplevelse av monsterbilen.  

Under namnet Volkswagen Dealer Team KMS sträcker sig satsningen på rallycross över två år och målsättningen är att under 2013 skapa en plattform och utveckla en bil inför 2014 då man på allvar räknar med att figurera i den absoluta toppen.

2013 blir därför ett år med mycket uppbyggnad inför det som komma skall, samtidigt som teamet gör en ordentlig satsning på SM och en del andra tävlingar. Utöver Johan Kristoffersson kommer vi även att få se rallystjärnskottet Pontus Tidemand bakom ratten i några av årets tävlingar.

- Vi har en viss erfarenhet av sporten sedan tidigare men som i all motorsport går utvecklingen framåt i en rasande fart så med det i bakhuvudet är vi ödmjuka inför premiären och ser inte bara första tävlingen utan hela året som ett led i vår utveckling. Vår målsättning är att bygga en bra bil från grunden och inte lura oss själva med snabba lösningar som kortsiktigt kan visa sig fördelaktiga men inte hålla i längden, säger Tommy Kristoffersson, teamchef Volkswagen Dealer Team KMS.

Tävlingsbilen är baserad på en Volkswagen Scirocco och har en tvåliters turbomotor från VW-familjen. Unikt i sammanhanget är att i stort sett hela bilen är konstruerad och vidarutvecklad av svenska företag. Viktiga komponenter som till exempel stötdämpare, motorutveckling och transmission har svenska avsändare.

- Sverige ligger långt framme när det gäller konstruktion och byggnation av rallycrossbilar. Vi har lyckats knyta upp några utomordentligt duktiga och erfarna svenska killar, samtidigt som vi efter hand hoppas kunna fortsätta vårt långa och goda samarbete med Volkswagen Motorsport, fortsätter Kristoffersson.

Premiärtävlingen i Strängnäs avgörs i tre grundomgångar där resultatet ligger till grund för kvalifikation och startposition i finalen.

Finalen lämnar inte mycket öppet för funderingar och taktik. I rallycrossens värld är budskapet lika enkelt som genialt: först i mål vinner!

Fakta

Johan Kristoffersson

Född: 6 december 1988 i Karlstad.

Bor: Jössefors utanför Arvika.

Familj: Sambon Zandra Björkholtz.

Yrke: Verkstadschef på familjeföretaget Kristoffersson Motorsport/racerförare.

Hobby: Längdskidor, fysträning, sjön och allt med motor.

Klubb: MK Team Westom.

Tävlingsdebut, motorsport: JTCC på Ring Knutstorp 2008.

Främsta meriter: Mästare i STCC, Superstars, Porsche Carrera Cup Scandinavia, italienska mästerskapet och Superstars Rookieliga 2012. JSM-trea i JTCC 2008, tvåa i STCC:s privatcup 2009, tvåa i Porsche Carrera Cup Scandinavia

VW Scirocco Supercar 4Motion

Motor: Volkswagen 2.0 torrsumpsmörjning med Verdipump, elektrisk vattenpump, Tibuc insugningsrör, Garret Turbo med 45 mm restriktor och egendesignad Intercooler. Avgassystem 3,5 Tum inkl HJS Katalysator, 2-skivig kolfiberkoppling från Sachs

Smörjmedel: Castrol Racing

Effekt: 560 hk, Vridmoment: 810 NM

Prestanda: 0-100 km/h på 2,1 sek, 0-200 på 6,5 sek, toppfart 240 km/t

Drivlina: MPG 5-växlad 4wd sekventiell växellåda, slutväxlar fram och bak från Sellholm Tuning, Mekaniska differentialer fram, mellan och bak. Konstant fyrhjulsdrift

Elektronik: Pectel SQ6 ECU, Dash från PI Resarch och Motec.

Fjädring: Öhlins TTX 3-vägs stötdämpare, hjulupphängning från MJ Motorsport.

Bromsar: 325/28 Fram. 295/28 bak, 4-kolvs bromsok från Alcon, pedalställ och bromsvåg från IGMAB.

Kaross: Byggd av MJ Motorsport, störtbur från IGMAB

Under 2013 planerar Volkswagen Dealer Team KMS att ställa upp i följande tävlingar:

11 Maj        SM             Strängnäs
01 Juni       SM             Arvika
08 Juni       Inbjudan     Solvalla
29 Juni       SM             Älvsbyn
07 Juli        EM             Höljes
17 Aug       SM             Haninge
05 Okt        SM             Kinnekulle

Senaste annonser

Innehåll PrisOrt Datum

Länk Statistik

There are 1065 listings and 812 categories in our website

Nyhetsbrev